Siirry sisältöön

Perus- ja syventävät opinnot/pääaineopinnot

Perusopinnoissa (noin 9 – 15-vuotiaat) opiskel­­­laan pääainetta kaksi kertaa viikossa. Pääaineen lisäksi oppilas voi valita sivu- ja/tai valin­nais­­aineita ryhmälleen tarjottavista vaihto­ehdoista täydentämään opintojaan. Perusopintojen aikana suoritetaan opinto­kokonaisuudet I – III.

Pääainevaihtoehdot Espoon Tanssiopistossa ovat 9-vuotiaasta alkaen klassinen baletti tai nykytanssi ja 12-vuotiaasta alkaen myös jazz­­tanssi. Perusopintojen suorittamiseen vaadi­­­taan yhteensä vähintään 800 oppitunnin läsnä­olo sekä näytetunnin hyväksytty suoritta­minen. Suoritettuaan perusopinnot oppilas saa taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän perusopintojen todistuksen.

Syventävissä opinnoissa eli opintokokonaisuus IV:ssä (noin 15 – 19-vuotiaat) opiskellaan pääainetta vähintään kaksi tai kolme kertaa viikossa, sekä valittuja sivu­aineita vähintään kerran viikossa. Syven­tä­­­­vien opinto­jen laajuus on vähintään 500 oppituntia. Suori­tet­­­tuaan syventävien opintojen näytetunnin ja päättötyön hyväksy­tysti oppilas saa taiteen perusopetuksen laajan oppi­määrän päättö­todistuksen.

Klassisen baletin perusopinnot ja syventävät opinnot (B1 – B9), 9 – 19-vuotiaat 2 – 4 x 75 – 90 min/viikko

Klassinen baletti tunnetaan linjakkaasta ja musikaalisesta estetiikastaan. Baletille tyypillisiä piirteitä ovat kehon tarkka hallinta, jalkojen aukikierto, käsien pehmeät viennit (Port de bras), taidokkaat piruetit ja lennokkaat hypyt. Klassinen baletti on taidetanssilaji, joka on kehittynyt vuosisatojen kuluessa ja joka elää ja kehittyy tässä ajassa.

Balettituntiin sisältyy balettitangon äärellä tehtäviä harjoituksia sekä keskilattia- ja hyppyharjoituksia. Taidot kehittyvät myös kovakärkisillä tossuilla harjoiteltaessa. Lisäksi tunneilla kehitetään erilaisin harjoituksin tanssissa tarvittavia ominaisuuksia kuten lihasvoimaa, venyvyyttä, notkeutta ja ketteryyttä. Tekniikan rinnalla oppilaan tanssillisuutta kehitetään tanssi- ja ilmaisuharjoituksin.

Opetuksen tavoitteena on anatomisesti oikeat kehon linjaukset. Tanssissa pyritään puhtaisiin linjoihin, musikaalisuuteen ja ilmeikkyyteen. Klassinen baletti antaa elämyksiä ja opettaa ryhdikkääseen ja sulavaan liikkumiseen sekä antaa hyvän pohjan eri tanssilajien harjoitteluun.